Ritüelimsi şeyler

Din ve Felsefe üzerine fikir alışverişinde bulunuyoruz

Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen Sahra » 25 Ağu 2016 00:05

facebook
twitter
gplus

Kusura bakmayın, nasıl isimlendireceğimi bilemedim başlığı :twisted:

Rivayetten ibaret olduğu için tuvalete sol ayakla girmek gerekmesi gibi şeyleri saçma bulduğumuzu söylüyoruz ama Kur'an'da da bunun gibi pek de anlamlı olmayan şeyler var:


Benim ben, senin Rabbin! Hadi, pabuçlarını çıkar; sen kutsal vadide, Tuva'dasın. (Taha Suresi, 12)

Şüphesiz bu, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur'an'dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. (Vakıa Suresi, 77-79)


Bir yer kutsal diye neden ayakkabımızı çıkaralım ki? Vadide ayakkabıyla gezmek saygısızlık falan mı sayılıyor yani :mrblue:

Allah niye böyle şekilsel şeylere takılıyor? Ayrıca bir vadiye neden kutsallık atfediyor? Vadi kutsal olsa ne olmasa ne?

Ya da neden Kabe'yi tavaf etmemizi istiyor? Namazda en azından dua edip tanrıya yakınlık duyuyorsun ama bu anlamsız bir ritüel gibi.

Bu gibi ritüelimsi şeylerin amacı ne?

Sorumu toparlayamadım ama anlamışsınızdır herhalde ne demek istediğimi :twisted:
8 yıl deistlikten sonra 19 sistemiyle Müslüman oldu. Ayrıntılı bilgi için: http://tanrininkodu.blogspot.com/2018/0 ... du-19.html
Kullanıcı avatarı
Sahra
 
Mesajlar: 11004
Kayıt: 11 Tem 2013 11:09

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen deardeer » 25 Ağu 2016 00:07

facebook
twitter
gplus

Vadi olayini bilmem ama tavaf olayi ekonomik bir durumdur. Gelenlerden hac parasi adi altinda bir takim harcamalarindan dolayi esnaf para kazanir. Ki zaten putlarin doneminde bile haccin amaci buydu.
Call me your Deer God ¥
Kullanıcı avatarı
deardeer
 
Mesajlar: 65
Kayıt: 23 Ağu 2016 20:57

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen Aschille » 25 Ağu 2016 00:19

facebook
twitter
gplus

Bence bunların bir cevabı yok. Şimdilerde bunları açıklamak için hocalar tavafın bilimsel yararları tarzı şeyler sallamaya başladılar. Tabii manevi rahatlama sağladığını söyleyenler de var. Şu an bize saçma geliyor ama 500 yıl önce hemen herkese normal geliyordu bu tür şeyler, şu an da birçok insan normal karşılıyor. İnsanın doğaya dair bilgi seviyesi arttıkça anormal gelmeye başlıyor bu tarz şeyler çünkü maddenin yapısını bildiğin için kutsallık atfetmenin saçma olduğunu biliyorsun. Ama eski dönemlerde insanların bilgi ve bilinç düzeyleri daha düşük olduğundan şeylere bu kadar kutsallık atfetmesi normal.
Kullanıcı avatarı
Aschille
 
Mesajlar: 1159
Kayıt: 15 Tem 2013 15:12

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen deardeer » 25 Ağu 2016 00:25

facebook
twitter
gplus

Aschille yazdı:Bence bunların bir cevabı yok. Şimdilerde bunları açıklamak için hocalar tavafın bilimsel yararları tarzı şeyler sallamaya başladılar. Tabii manevi rahatlama sağladığını söyleyenler de var. Şu an bize saçma geliyor ama 500 yıl önce hemen herkese normal geliyordu bu tür şeyler, şu an da birçok insan normal karşılıyor. İnsanın doğaya dair bilgi seviyesi arttıkça anormal gelmeye başlıyor bu tarz şeyler çünkü maddenin yapısını bildiğin için kutsallık atfetmenin saçma olduğunu biliyorsun. Ama eski dönemlerde insanların bilgi ve bilinç düzeyleri daha düşük olduğundan şeylere bu kadar kutsallık atfetmesi normal.

Katiliyorum. Dusunsene kayaclardan su puskuruyor. Yer alti ruhlarinin huzura kavustugu kutsal bir mekan diyorsun oraya. Manevi rahatlama da tamamen psikolojik. Kendini neyin rahatlatacagina inanirsan onunla rahatlarsin.
Call me your Deer God ¥
Kullanıcı avatarı
deardeer
 
Mesajlar: 65
Kayıt: 23 Ağu 2016 20:57

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen enigmatic » 25 Ağu 2016 13:14

facebook
twitter
gplus

"Şüphesiz bu, korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kur'an'dır. Ona ancak temizlenenler dokunabilir. (Vakıa Suresi, 77-79)"

Bu ayet şununla ilgilidir:

Bilirsiniz ki, müşriklerin zihin dünyasında şu inanç vardı: melekleri Allah'ın kızları olarak görmeleri ve onlara yaranırsak, onlarda Allah'tan bizim için şefaatçi olur gibi aracılık ettiklerini düşünürlerdi. Dolayısı ile bu melek ve cinlerin, Muhammed'e indirilen vahyin kaynağının neresi olduğu konusunda yardımcı olacaklarını düşünüyorlar. Melekler o kaynağa gidip (levhi mahfuz) bilgi çalabilir düşüncesindeler.

Bu ayette onunla ilgili vahyolunuyor. Deniyo ki yani: "Bu korunmuş bir kitapta bulunan değerli bir Kurândır (Kurân: okunan demektir) Siz, bunun kaynağını merak ediyorsunuz, ulaşmak istiyorsunuz ama yanılgı içerisindesiniz, oraya ancak temizlenenler/temiz olanlardan/temizler (CEBRAİL) dokunabilir."

Budur anlamı.

Diğer ayetle ilgili bir bilgim yok.
Kullanıcı avatarı
enigmatic
 
Mesajlar: 117
Kayıt: 04 May 2015 21:25

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen bir adem » 02 Eyl 2016 13:14

facebook
twitter
gplus

Allahın takılmasından ziyade insanın takılması diye bir şey var bence, bugünün rasyonel düşünce sahibi olan biri ibadette bir nedensellik arıyor haklı olarak ancak ibadetlerin emredildiği çağlarda bu ibadetlerin insanlara yaşattığı coşku, dinsel tecrübe vs bunlar önemsenmişti. hala bunlar yok olmuş değil bana kalırsa.
hududunu ahududu bahçesi yaptım, geçişte tatlı yedim, kaçışta çite çarptım.
hz. kierkegaard (k.s) nin yolu üzere inşeallah

BİRRUH BİDDEM NEFDİK YA ADEM

olum engelleyin geçin ne uğraşıyonuz :D
bir adem
 
Mesajlar: 2015
Kayıt: 20 Mar 2014 20:36

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen Leonardo da vinci » 02 Eyl 2016 20:57

facebook
twitter
gplus

Ritüeller insanın dine bağlılığını kuvvetlendiriyor bence.İnsan kendini önemli , ayrıcalıklı hissediyor ve olgu ile arasında bir bağ kurmasına sebep oluyor , kendine özgü olduğu için bu onu daha değerli kılıyor.Gerekliliği tartışılır ama inanca olan bağlılığı kuvvetlendirdiği için yer verilmiş olabilir.
Kuzgundan bir alıntı:Asla !
Kullanıcı avatarı
Leonardo da vinci
 
Mesajlar: 1334
Kayıt: 09 Nis 2014 22:43

Re: Ritüelimsi şeyler

Mesajgönderen marvin » 02 Eyl 2016 23:12

facebook
twitter
gplus

bir nevi enerji, manevi tatmin, allah'a yakınlık hissi, huşu...

kuran'da belirtildiği üzere bunlara allah'ın değil, bizim ihtiyacımız var. etkilenen yine biz oluyoruz.
"Herkes benim düşünceme katılırsa yanılmış olmaktan korkarım."

- Oscar Wilde-
Kullanıcı avatarı
marvin
 
Mesajlar: 221
Kayıt: 30 Kas 2013 22:15


Dön Din & Felsefe
cron