Okuma Stratejisi

Siyaset, Din ve Felsefe dışında kalan ciddi konularda makaleler, blog yazıları, videolar vb. materyaller paylaşarak fikir alışverişi yapıyoruz

Okuma Stratejisi

Mesajgönderen salihcyilmaz » 05 Tem 2016 00:12

facebook
twitter
gplus

Inanilmaz bir bilgi (information) yoğunluğu var üstümüze gelen. Gel gelelim her bilgi bizim için anlamli olmayabiliyor. E vaktimiz de sinirli, sürekli okuma yapma firsatimiz olmuyor. Haliyle anlamli bir yatirim olmasi için bir yerde toprağin altindaki altini aramaya basliyorsun. Değilse toprağin altinda kaliyorsun, en azindan ben oyle hissetmeye basladim artik. Her neyse, bugün tesadüfen şöyle bir şeye denk geldim:

Art of reading a journal article: Methodically and effectively (Makale okuma sanati, etkin ve metodolojik yaklasim):
Daha önceden de benzeri bir yazi görmüştüm ama pek ilgimi çekmemişti o zamanlar, ihtiyacim olmamiş demek ki. Ama bugün ilgimi çekti tekrardan, yarin öbür gün okurum diye tahmin ediyorum.

SQ3R gibi okuma methodlari varmiş. Önce kitabi hizlica tara, ilgini çeken bölümleri seç, rafine et, gözden geçir falan şeklinde bir methodmuş. Henüz ayrintisiyla incelemedim. Bir de SQ5R versiyonu varmiş bunun.

Benim bugüne kadar takip ettiğim metod ise şöyleydi: Kitabi eline al, ilk 20 sayfayi oku. Ilk 20 sayfaya katlanabildiysem okumaya devam, değilse sağlik olsun. O kitabi okuma motivasyonumdan bagimsiz olarak, kitabin tamamini okuyordum. Ama artik zor gelmeye başladi. Bazi kitaplar ayni cümlelerin defalarca tekrarlanmiş hali oluyor, kaldirmiyor bünye bir süreden sonra. Daha sistematik okumak lazim diye düşünmeye başladim ben de öyle olunca.

Sizin takip ettiğiniz bir yöntem var mi daha sistematik okuma adina?
It is a capital mistake to theorise before one has data. Insensibly one begins to twist facts to suit theories, instead of theories to suit facts.
salihcyilmaz
 
Mesajlar: 1445
Kayıt: 26 Eyl 2013 01:45
Konum: Ankara

Dön Serbest Kürsü