Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Forum hakkında görüşlerimizi, isteklerimizi ve şikayetlerimizi bu bölümde paylaşabiliriz

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen Simonov » 02 May 2014 15:58

facebook
twitter
gplus

Diyor ki bu liseli, mod modluğunu yapmış. Küfürleri sansürleyip olası kavgalara mani olmuş, olacak. Bunca insan arasında sataşacak bi ben varım sanki. Tüm forum mu bana düşman ya hu!
Resim
Kullanıcı avatarı
Simonov
 
Mesajlar: 441
Kayıt: 23 Oca 2014 17:11
Konum: İstanbul

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen Sahra » 02 May 2014 16:17

facebook
twitter
gplus

Her neyse. Artık şu yazılı kuralları düzenleyelim de bu konu artık kapansın.

Eskimo, aşağıdaki cümlelerin eklenmesini öneriyorum:

"Forumda ve özel mesajlarda milli ve kutsal görülen değerlere karşı eleştiri sınırını aşan yorumların kullanımı ve üyeler arasında birbirlerine yönelik küfür, hakaret, küçük düşürücü söz, bel altı imada bulunan söz kullanımı yasaktır. Bunların dışında, forumun "uzlaşma" ilkesine uymayan, kışkırtıcı ve düşmanlık duyguları uyandıran mesajlar ve sürekli olarak forumun düzenini bozucu (sırf dalga geçme amacıyla atılmış) mesajlar göndermek yasaktır. Bu yasaklardan herhangi birini çiğneyen üyelerin mesajları moderatörler tarafından düzenlenecek, bu kişilere uyarı verilecek ve 5 uyarıya ulaşan kişilerin üyeliği silinecektir.
8 yıl deistlikten sonra 19 sistemiyle Müslüman oldu. Ayrıntılı bilgi için: http://tanrininkodu.blogspot.com/2018/0 ... du-19.html
Kullanıcı avatarı
Sahra
 
Mesajlar: 11004
Kayıt: 11 Tem 2013 11:09

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen eskimo » 02 May 2014 19:28

facebook
twitter
gplus

mod larda sorun yok ben hatalıyım arkadaşlara yanlış anlatmış olabilirim kuralları yada çok anlatmadım. sizden ricam modlarımız yeni ve henüz alışma sürecinde onlara bu süreçte yardımcı olmaya çalışalım.

eleştirileri okudum sağolun, sahra ve kullanıcı adının önerilerine göre ufak bir düzenleme ile konuyu tatlıya da bağlamış olacağız inşallah :)
Kullanıcı avatarı
eskimo
 
Mesajlar: 2612
Kayıt: 22 Haz 2013 22:57

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen kullanıcı adı » 03 May 2014 01:46

facebook
twitter
gplus

Başka şeye cevap vermeye gelince hiç geri durmayın ama "haksızlıklara karşı sessiz kalma" diyince oralı olmayın. Ya da uzlaşma diyince. Aksini beklemek benim hatamdı büyük ihtimalle. Bu sessizlik umarım olumlu anlamdadır da, ben kötüye yormuşumdur. Gerçi olumlu olsa şuraya bir cümle yazacak kadar aciz değilsiniz. Neyse sağlık olsun, siz bilirsiniz. Elim tetikte gözüm sizde. "Ateş sesini duymadan ateş etmem" benzetmesini yapayım. Ben sevgi (!) mesajımı verdim. Beyaz bayrağı çektim. Ha olurda bundan başka niyeti olan olursa, olacak herşeyden o sorumlu. Ben elimi gösterdim.

Simonov yazdı:Küfür güzel bir şey mi ki küfürün serbestliğini tartışıyorsunuz? Küfürün büyüğü küçüğü kısaltılması yasaklansın. Doğrudan küfüre alışmış üyelere saldırdım bu yazıyı okurken küfür edebilirler (içlerinden) lakin ortam oldukça seviyeli. Muhabbet arası küfür bile gölge düşünebilecek, yanlış anlamaya sebep olabilecek güçte. Bir mod cümle arasında edilen küfürü sansürleyip cümlenin yapısına dokunmuyorsa bir sorum görmüyorum. Olması gereken budur. Böyle de devam etmesi gerekir.
(Mod yasası çıksın modlara geniş haklar tanınsın :lol:


Simonov yazdı:Diyor ki bu liseli, mod modluğunu yapmış. Küfürleri sansürleyip olası kavgalara mani olmuş, olacak. Bunca insan arasında sataşacak bi ben varım sanki. Tüm forum mu bana düşman ya hu!


Simonov iyi ki yazdın buraya sana pmde cevap vermeyi unutmuştum kusura bakma :D
Şimdi dediklerine gelince: Küfür etmek konusunu hiç tartışmıyorum :D Küfür güzel mi, küfür etmek-etmemek marifet mi, niye küfür etmeyelim ki gibi soruların uzun uzun felsefesi yapılmış ve hardcore bir galibiyet kazanılmış. Seninkisi kaybedilmiş bir savaş :D Oje kokulu çıtır forumlara karşıyız :D
Forumun genç, liseli ama akıllı üyerinden birisin. Fakat eksik bilginin olduğu konularda konuşma. Hayır mod dediğin gibi olası kavgayı önlemek için bir şey yapmadı. Olmuş bitmiş, kapanmış bir tartışmadan sonra gelip uyarı verdi. Ordan konu yürüdü gitti. Öncesinden başka konular da var. Bu yüzden böyle bir konu açılmaya gerek duyuldu. Kurallar yazılı olarak da netleşsin diye.


Şimdi bu yazı örnek yazı üzerinden gidelim:
Kod: Tümünü seç
"Forumda ve özel mesajlarda milli ve kutsal görülen değerlere karşı eleştiri sınırını aşan yorumların kullanımı ve üyeler arasında birbirlerine yönelik küfür, hakaret, küçük düşürücü söz, bel altı imada bulunan söz kullanımı yasaktır. Bunların dışında, forumun "uzlaşma" ilkesine uymayan, kışkırtıcı ve düşmanlık duyguları uyandıran mesajlar ve sürekli olarak forumun düzenini bozucu (sırf dalga geçme amacıyla atılmış) mesajlar göndermek yasaktır. Bu yasaklardan herhangi birini çiğneyen üyelerin mesajları moderatörler tarafından düzenlenecek, bu kişilere uyarı verilecek ve 5 uyarıya ulaşan kişilerin üyeliği silinecektir."


"kutsal görülen değerlere karşı eleştiri sınırı" ibaresi olmamalı. Ucu açık. Ateistlerle gayet güzel taşak geçiliyor. Oraya "kutsal değerlere hakaret" ibaresi konmalı. Adam gelip islama, kurana, Allah'a küfrederse, uyarıyı bırakın ban alsın. Ama bu sadece müslümanları değil, aynı şekilde diğer kişileri de kapsasın. Mesela ateistleri. Ateistler şöyle mal ateistler şöyle gerezikalı diyen birini de aynı hard yöntemle cezalandırmak şart. O yüzden eleştiri sınırı diye ucu açık bir kavram kullanmayalım. Neye göre sınır kime göre sınır, çok değişiyor. Allah yok Muhammed Kuranı kendi yazmış diyen adama bile "kafir, dinimize küfrediyor" diyenler var. O yüzden "hakaret" kelimesi daha yerinde gibi geldi bana.

"forumun "uzlaşma" ilkesine uymayan, kışkırtıcı ve düşmanlık duyguları uyandıran mesajlar"
Bu kısmı sevdim. Büyük yazalım.

" bu kişilere uyarı verilecek ve 5 uyarıya ulaşan kişilerin üyeliği"
Bahsi geçen her yasağa tek bir ceza mantıklı olmaz. Forumda trollük yapan biri, karşı tarafa hayvani küfürler eden biri, inançlara ya da inançsızlara hakaret eden biri ve forumda tartıştığı adama yer yer sataşarak uzlaşma ilkesini bozan biri aynı cezayı almamalı. Uyarı puanı şeklinde olur. Şunu yaparsan 1 ğuan, şunu yaparsan 3 puan, şunu yapmışsan direkt ban gibi.


eskimo yazdı:mod larda sorun yok ben hatalıyım arkadaşlara yanlış anlatmış olabilirim kuralları yada çok anlatmadım. sizden ricam modlarımız yeni ve henüz alışma sürecinde onlara bu süreçte yardımcı olmaya çalışalım.

eleştirileri okudum sağolun, sahra ve kullanıcı adının önerilerine göre ufak bir düzenleme ile konuyu tatlıya da bağlamış olacağız inşallah :)


Hayır eskimo kazın ayağı öyle değil. Modlara (çoğul konuşuyorum özele indirmeye gerek duymuyorum) gerekli açıklama yapıldı sonrasında da. Ama aynı tutum devam etti. Kendi bakış açılarına göre davranmayı tercih ettiler. Forumun mevcut düzenini takip etmemeleri de ayrı bir konu. Küfür yasaktır yazısı hemen hemen forum açıldığından beri var kurallarda. Ancak senin bu konudaki "semboliktir, işin aslı şudur" tarzında o zamanlardan yaptığın açıklama ve forumun onlar mod olana kadar ki işleyişi çok açıktı. Bilmemeleri imkansız. Forumun kurallarını okumak üye olan herkesin şahsi sorumluluğu. Yok biz mod olmadan önce hiç kuralları okumamıştık demeleri de bahane sayılmaz. Bilmiyorduk kuralda öyle yazıyordu biz modlara iyi açıklama yapamadık vs hikaye. Küfrün ne ölçüde serbest olduğu bal gibi de biliniyordu ve sonrasında da çeşitli konularda yer yer tartışmalar içinde bu hatırlatıldı. Bizzat ben kendim de yaptım. Ama yine kendi bakış açılarıyla karar vermeyi seçtiler. Modların aklanacak bir tarafı yok.

Ayrıca bu küfür konusundan çok daha önemli, acil kural bekleyen bir konu var eskimo. Moderatörlerin görev ve sorumluluklarını belirleyen bir bildiri bize ACİLEN şart.
Şimdi genel(forumdan bağımsız) konuşalım: Moderatör nedir? Moderatör geniş yetkisi olan istediği gibi forumda at koşturan, yetkililer tanıdığı ya da arası iyi diye kendini bi halt zanneden, forum kendi malıymış gibi davranan, kafasına estiği gibi davranan kişi değildir. Moderatörün forumdaki hiçbir üyeden artısı yoktur. Tüm kurallar onun içinde geçerlidir hatta o daha çok dikkatli olmak zorundadır. Moderatör, kendi özverisiyle forumda düzeni sağlayan, kuralları gözeten, adaletli bir şekilde varolan düzenin korunmasını sağlayan, zamanını forum için harcayan, sıradan forum üyelerinden bir tanesidir. Moderatörün bir üyeden tek farkı, moderatör kendi vaktinden fedakarlık ederek forumla ilgilenir, hizmet eder. Tabi zamanla, adaletiyle de forumun kemik kitlesi tarafından saygı görür. Moderatör nedir ne değildir bir açıklaması yapıldıktan sonra, moderatörlerin görevleri üzerinde de durulmalı. Ne forumu başı boş bırakmak isteriz, ne de moderatörler her konuya müdahale etsin herşeye bulaşsın isteriz. İkisi de kötü. Bu yüzden moderatörlere görevleri verilmeli. Hatta görev paylaşımı bile olabilir aralarında. Bir moderatör şu "Forum Hakkında ve Şikayet Bölümü"yle ilgilenmeli mesela. En azından oradaki isteklerle ayrıntılı ilgilenip konuşmalı ve uygun görülen öneri ve şikayetleri seninle (ya da artık ilgilenecek kimse) konuşmalı. Orada havada kalan, bekleyen, geç cevap verilen konular oluyor. Bir başka moderatör forumdaki din ve feslsefe, serbest köşe bölümlerinin takibinden sorumlu olup buradaki tartışmaların kavgaya ve hakarete, inançlara saldırıya dönüşmemesini engellemeli. Kısacası kim neyi daha iyi yapabilecekse pay edilmeli. Her moderatör herşeyi dört dörtlük yapamayabilir. Bu yüzden bölüşmek mantıklı olur. En önemlisi en baştan bunlar belirlenirse, moderatör görevlerini bilirse, üstüne vazife olmayan bir şeye karışmamış olur. Forum modların keyfiyle yönetilmiyor ve moderatörler forumun daha iyi bir yer olması için çaba gösteren, özveride bulunan, adaletli kimseler olmalı.
Ve son olarak modlar eğer adaletli davranmaz, kendi tanıdıklarına, arkadaşlarına kurallar konusunda eşit davranmaz, torpil geçer, görmezden gelirse, yetkisi alınsın ve banlansın. Kimse de modlara aramız iyi bu sayede benim yaptıklarımıgörmezden gelir diyip yalakalık yapmaz. Önlemi alınmış olur. Modlar en çok arkadaşları konusunda hassasiyet göstersin. Bir mod adaletsiz olacaksa, adam kayıracaksa, hiç olmasın daha iyi. Mod olacak kişi bu ayrımcılık yapmamamayı, adam kayırmamayı, adaletli olmayı kabul ederek mod olsun. Ya da hiç olmasın.
Ben senden bunun sözünü istiyorum eskimo. Hatta moderatörlerin görev ve sorumlulukları kısmında bunları yazman daha iyi olur ama onu yapmayacaksan bile bunun sözünü istiyorum. Eğer güvenerek seçtiğin, bu forumu emanet ettiği mod, kendi tanıdığını kayıracak, onun uymadığı forum kuralını görmezden gelecek ya da kapatmaya çalışacaksa, o modu görevden alacak ve banlayacak mısın?
En son kullanıcı adı tarafından 03 May 2014 01:56 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
kullanıcı adı
 
Mesajlar: 345
Kayıt: 31 Oca 2014 23:44

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen eskimo » 03 May 2014 01:59

facebook
twitter
gplus

abicim ne yazdın ya...
Kullanıcı avatarı
eskimo
 
Mesajlar: 2612
Kayıt: 22 Haz 2013 22:57

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen kullanıcı adı » 03 May 2014 02:05

facebook
twitter
gplus

sinema yazdı:amk kasmayın bu kadar ya

Biz kasmasak şuan amk diyemiyordun :D

eskimo yazdı:abicim ne yazdın ya...

"Ayrıca bu küfür konusundan çok daha önemli," diye başlayan paragraftan sonrasını bile okursan yeterli.
Kullanıcı avatarı
kullanıcı adı
 
Mesajlar: 345
Kayıt: 31 Oca 2014 23:44

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen eskimo » 03 May 2014 03:01

facebook
twitter
gplus

okudum eyvallah.

yeni moderatör arkadaşlar adına da konuşmakta sıkıntı görmüyorum, hataları vardır benim de vardır ama bilerek ve isteyerek herhangi birisini kayırma, gibi adil olmayan davranışlarda moderatör kimliğiyle hiç bir şekilde bulunmayacaktır. bu açıdan onlara güveniyorum. hatamız varsa da düzeltiriz endişe etmeye gerek yok evelallah.

hadi bakalım konulara devam edelim artık ;)
Kullanıcı avatarı
eskimo
 
Mesajlar: 2612
Kayıt: 22 Haz 2013 22:57

Re: Kuralların Netleşmesi Gerekiyor

Mesajgönderen Peruklu Sfenks » 03 May 2014 04:08

facebook
twitter
gplus

Simonov yazdı:Diyor ki bu liseli, mod modluğunu yapmış. Küfürleri sansürleyip olası kavgalara mani olmuş, olacak. Bunca insan arasında sataşacak bi ben varım sanki. Tüm forum mu bana düşman ya hu!


Şşştt! "Yahu mahu" ne oluyor? Doru konuş ablalarınla, aksi takdirde sınav stresi mtresi dinlemez alırım façanı aşağıya :!:

Bu arada Voltairea'in fezlekesi ve önergesi biraz hoşuma gitti ne yalan söyleyeyim, belirtmeden edemiyciğim.
Resim

Resim

"Dünyaları yok edecek ölüm oldum ben." - J. R. Oppenheimer, Mahabharata; Bhagavad Ghita oluntusu:
Kullanıcı avatarı
Peruklu Sfenks
 
Mesajlar: 456
Kayıt: 14 Tem 2013 19:03
Konum: Київ

Önceki

Dön Forum Hakkında ve Şikayet Bölümü
cron